Turizm Fakültesi

Eğitim-Öğretim Genel Bilgiler

18/03/2021 14:55:24 - 08/04/2021 14:55:24 - 1549 Okunma

 

Eğitim-Öğretim 

Fakültemizde Lisans düzeyinde (4 yıllık) Eğitim-Öğretim programları uygulanmakta olup, Turizm Bakanlığınca yetkilendirilen Akreditasyon kurumlarının belirlediği kriteler çerçevesinde akreditasyon çalışmalarımız sürdürülmektedir.

Fakültemiz bölüm/programlarının müfredat ve ders içeriklerine buradan ulaşabilirsiniz.

Hazırlık Sınıfı

Fakültemiz programlarında zorunlu veya isteğe bağlı yabancı dil hazırlık sınıfı uygulaması bulunmamaktadır.

Staj

Fakültemizin tüm programlarında toplam 80 gün (4. ve 6. yarıyıl sonunda 40+40 olarak) zorunlu staj uygulaması bulunmaktadır.

 

 

BÖLÜMLERİMİZ

Turizm İşletmeciliği bölümü

      Turizm İşletmeciliği bölümü; turizm işletmeciliği alanında ileri düzeyde kavramsal ve uygulamalı yönetim ve alt dalları konusunda bilgilere ve bu bilgileri kullanabilme becerilerine (tanımlama, değerlendirme, yorumlama, analiz etme ve çözüm üretme) sahip olan, sorumluluk alan, bağımsız çalışabilen, ileri düzeyde bilgi teknolojilerini kullanabilen, B1 düzeyinde en az bir yabancı dil bilen, paydaşlarıyla sağlıklı iletişim ve ilişki kurabilen, sürekli kendini geliştiren, turizmle ilgili yerel, ulusal ve uluslararası gelişmeleri, eğilimleri ve yenilikleri takip eden, sosyal haklar, adalet ve kültürel değerler konusunda yeterli bilince sahip, toplumsal, kültürel, bilimsel ve etik değerlere uygun hareket eden toplum sorunlarına duyarlı yönetici adayları yetiştirmektir.

     Turizm İşletmeciliği bölümünü bitiren öğrencilerimiz seyahat acenteleri, tur operatörleri, konaklama işletmeleri, ulaştırma işletmelerinde nitelikli işgörenler olarak görev yapabilirler. Yeterli mesleki deneyime sahip olan mezunlarımız sektörde orta ve üst düzey yönetici pozisyonlarında, yabancı dil yeterlilikleri olanlar ise hem yurt içinde hem de yurt dışında birçok turizm işletmesinde istihdam imkanı bulabilirler. Öğretmenlik formasyonu almaları durumunda, Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Liseleri,  Anadolu Meslek Liseleri, Anadolu Kız meslek Liselerine “Turizm İşletmeciliği” öğretmeni unvanı alacaklardır. 

Turizm İşletmeciliği Bölümü Eğitim Planı          Turizm İşletmeciliği Bölümü Ders İçerikleri

 

 

Turizm Rehberliği Bölümü

      Turizm Rehberliği Bölümü dört yıllık lisans eğitimi sürecinde bilimsel ve kaliteli bir eğitim öğretim sağlayarak turizm sektörü için nitelikli turist rehberleri ile orta ve üst kademe yönetici adayları yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Bu programı dört yıllık lisans eğitimiyle tamamlayan öğrenciler, Turist Rehberleri Birliği’nin (TUREB) belirleyeceği esas ve usuller çerçevesinde, Kültür ve Turizm Bakanlığının gözetim ve denetimi altında Birlik tarafından yapılacak, sözlü yabancı dil sınavında başarılı olmak veya Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavından 75 (C Düzeyi) puan almaları halinde Turist Rehberliği Ruhsatnamesi ve çalışma kartı alarak ülkesel veya bölgesel turist rehberi olarak çalışabilmektedir. Ayrıca seyahat işletmelerinin istihdam etmek isteyeceği nitelikli işgörenler de yetişmiş olacaktır.

      Turizm rehberliği bölümünü bitiren öğrencilerimiz, yabancı dil yeterliliklerini almaları, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın gözetim ve denetimi altında, Turist Rehberleri Birliği (TUREB) tarafından düzenlenen uygulama gezisini tamamlamaları halinde “Turist Rehberi” unvanı alabilmektedir. Belirtilen şartları yerine getiren mezunlarımız, Kültür ve Turizm Bakanlığından almaya hak kazandıkları ruhsatname ve meslek odalarından aldıkları çalışma kartları ile ülkesel veya bölgesel olarak turist rehberliği hizmeti verebileceklerdir. Öğretmenlik formasyonu almaları durumunda, Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Liseleri,  Anadolu Meslek Liseleri, Anadolu Kız meslek Liselerine “Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği” öğretmeni unvanı alacaklardır. 

Turizm Rehberliği Bölümü Eğitim Planı          Turizm Rehberliği Bölümü Ders İçerikleri

 

Rekreasyon Yönetimi Bölümü

      Rekreasyon Yönetimi Bölümü, 2019-2020 eğitim-öğretim yılında ilk öğrencilerini almıştır. Bölümümüzün amacı; turizm sektörüne ve kamusal alanda rekreasyon ile ilgili tüm kamu ve özel kuruluşlarına sosyal, ekonomik, sportif, rekreatif ve teknik yönden gelişimine katkı sağlayacak düzeyde rekreasyon yönetimi alanında teorik ve pratik bilgilerle donatılmış, yabancı dil bilen ve analitik düşünme yeteneği olan nitelikli iş görenler, orta ve üst kademe yönetici adayları yetiştirmektir. Bu amaç doğrultusunda öğrenciler, biri zorunlu (İngilizce) olmak üzere iki yabancı dil (Almanca, Rusça, Bulgarca, Arapça), bilgi teknolojileri (Temel ve ileri düzeyde), turizm sektörü ve turizm işletmeleri, modern işletmecilik, rekreasyon işletmeciliği, liderlik, sportif, sosyal ve rekreatif etkinlikler, rekreasyon alanlarının fiziksel ve faaliyet planlamaları ile ilgili bilgi ve becerilerle donatılacaktır. Ayrıca bölümümüz öğrencilere 5. yarıyıl itibariyle başlayan seçmeli dersler ile birlikte ilgi alanlarına yönelik (rekreasyon planlaması, yönetimi ya da işletmecilik vb.) dersleri seçebilme ve kendisini bu yönde geliştirme imkanı sunulmaktadır.

      Rekreasyon Yönetimi bölümünü bitiren öğrencilerimiz, ticari rekreasyon faaliyeti gösteren kurumlarda kongre ve etkinlik hizmetleri, etkinlik planlama hizmetleri, konaklama hizmetleri, animasyon hizmetleri, temalı parklarda program ve planlama hizmetleri, karavan hizmetleri, marina hizmetleri, seyahat hizmetleri, ulaşım hizmetleri (deniz, hava, karayolu), spor, sağlıklı yaşam ve fitness klüplerinde program ve destek hizmetleri, eğlence hizmetleri ve fuar organizasyon hizmetlerinde animatör, etkinlik planlayıcısı ya da etkinlik yöneticisi olarak çalışabilmektedirler.

      Resmi olarak faaliyet gösteren devlet kurumları ve yerel yönetimlerde açık alan rekreasyon planlaması, kapalı tesisler için fiziksel ve teorik planlamalarla ilgili bölümlerde, park hizmetlerinde, rekreasyon eğitimi, milli parkların turizm ile ilgili kısımlarında, rehabilitasyon merkezlerinde, Gençlik ve Spor İl Müdürlüklerinde, üniversitelerin spor kültür sağlık daire başkanlığına bağlı birimlerde sosyal  ve dini hizmetlere ilişkin kurumlarda nitelikli personel, yönetici, etkinlik planlayıcısı ya da rekreasyon lideri olarak istihdam edilebileceklerdir. Ayrıca gerek rekreasyon gerekse turizm alanında yapılan fiziksel ve yönetsel planlamalarda şehir bölge planlama bölümünden mezun plancılar ile rekreasyon yönetimi bölümü mezunu kişilerin planlamada ortak dili konuşmaları ve rekreasyon yönetimi mezunlarının ziyaretçi ya da turistleri tipolojik olarak betimleyebilecek bilgi düzeyine sahip olması nedeniyle gerçekleştirilecek rekreasyon planlaması ya da turizm planlamalarında temel planlama ve tasarım ilkelerini bilmelerini zorunlu kılmaktadır. Bu nedenle rekreasyon yönetimi programı mezunlarının resmi ya da özel kurumların planlamayla ilgili departmanlarında istihdam edilebilmektedir.

Rekreasyon Yönetimi Bölümü Eğitim Planı          Rekreasyon Yönetimi Bölümü Ders İçerikleri

 

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü

      Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünün temel amacı ulusal ve uluslararası düzeyde rekabet edebilecek, Türk ve dünya mutfak kültürünü araştıran ve yakından tanıyan, yiyecek-içecekleri hazırlayabilen, yemek pişirebilmenin ve içecek hazırlamanın yanında mutfağın diğer disiplinlerle olan ilişkisini inceleyebilen ve sanatsal eğilime sahip, teorik ve pratik bilgi altyapısı güçlü bireyler yetiştirmektedir. Öğrenci odaklı bir anlayışla öğrencilerimizin kişisel gelişimlerine öncelik vermek, sürekli eğitim ve öğretim çabaları devam eden ayrıca sektörel uygulamalarla pekiştiren eğitim kadrosuna sahip olmak, akademik açıdan üretim sağlamak, milletimizin değerlerini yeni kuşaklara aktarmak, öğrencilere evrensel bir bakış açısı kazandırmak, kurum içerisinde katılımcı süreçlerin hayata geçirildiği takım çalışmasının esas alındığı biz duygusunun baskın kılındığı bir kültür oluşturmak ve yiyecek-içecek sektörünün sorunlarına çözüm üretmek bölümün temel prensipleri arasında yer almaktadır. 

      Lisans eğitimi süresince gibi gıdalarla ilgili derslere ilaveten yöneticilik, pazarlama, işletme ve turizm ile ilgili dersler verilerek öğrencilerin pratik ve teorikte mesleki bilgilerini geliştirmektir. Ayrıca bölümümüz, bilimin ışığında Türk mutfak kültürünü ve orijinal yöresel yemek tariflerini tarihe dayandırarak ulusal ve uluslararası alanda tanıtılması ve yaygınlaştırılmasına katkıda bulunmayı vizyon edinmiştir.

      Mezun olan öğrencilerimiz, turizm endüstrisinde sayısal olarak artış gösteren endüstriyel yiyecek-içecek işletmelerinde,  ulusal ve uluslararası beş yıldızlı otellerin ve restoranların mutfak ekibinde veya bu işletmelerin yiyecek-içecek pazarlama ve muhasebe bölümlerinde, gıda işletmelerinin yeni ürün geliştirme bölümlerinde (ARGE), hava yollarına veya kruvaziyere hizmet veren catering yemek şirketlerinde, ve kendi işletmelerini yönetebilecek bilgi, beceri ve donanıma sahip olarak istihdam edilmektedirler.

Gastronomi ve Mutfak San. Böl. Eğitim Planı              Gastronomi ve Mutfak San. Böl. Ders İçerikleri

 

 

 

Eğitim-Öğretim Genel Bilgiler aday öğrenci turizm fakültesi

Facebook Twitter Google Plus
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.